گزارش روزانه بورس ۱۸ شهریور/ چرا روند صعودی شاخص ادامه دار نشد؟

گزارش روزانه بورس ۱۸ شهریور/ چرا روند صعودی شاخص ادامه دار نشد؟

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، بازار سهام اولین روز کاری هفته را بر خلاف هفته ی گذشته با فشار عرضه آغاز کرد. این در حالی است که اکثر کارشناسان معتقد بودند با توجه به ابلاغیه ی جدید بانک مرکزی و تغییر نرخ تسعیر، بازار سرمایه به روند صعودی روز های گذشته خود ادامه خواهد داد.

بنابراین در پایان معاملات امروز شاخص کل بورس اوراق بهادار با ریزشی ۲۱ هزار واحدی به ۲ میلیون و ۱۲۹ هزار واحد رسید، همچنین  نیز شاخص کل هم‌وزن نیز با ریزشی ۹۵۰۰  واحدی به ارتفاع ۷۱۶ هزار واحد رسید.

گفتنی است سه نماد «نوری»، «فولاد» و «فارس» بیشترین تأثیر در شاخص کل بورس و سه نماد «وسپهر»، «آریا» و «زاگرس» بیشترین تأثیر را در شاخص فرابورس داشته‌اند، همچنین سه نماد «تکاردان»، «خگستر» و «شستا» سه نماد پرتراکنش بازار بورس و سه نماد «بمولد»، «دی» و «فن افزار» سه نماد پرتراکنش در بازار فرابورس در روز جاری بودند.

لازم به ذکر است که ارزش معاملات خُرد در بازار امروز مورخ ۲۴ مرداد ماه ۱۴۰۲، مبلغ ۵ هزار میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان بود. گفتنی است حقیقی‌ها در روز جاری حدود ۹۲۰ میلیارد تومان از بازار سهام خارج کردند.

در بازار امروز ۸۵ نماد در محدوده مثبت و ۳۳۴ نماد در محدوده منفی و در بازار فرابورس ۱۰۰ نماد در محدوده مثبت و ۲۱۹ نماد در محدوده منفی معامله شدند.

چرا روند صعودی بورس ادامه دار نشد؟

نکته ای که در خصوص معاملات امروز وجود دارد، حجم سنگین خروج پولی است که توسط حقیقی ها صورت گرفته است. شاید کمتر کسی تصور می کرد با توجه به اخبار مثبتی که در روز های گذشته برای بازار سرمایه آمد، روند صعودی این بازار با همین سرعت متوقف شود.

لازم به ذکر است یقینا یکی از دلایل اصلی که تمایل بازار سهام را به صعود کاهش می دهد ثبات نرخ ارز و عدم چشم انداز رشد آن به واسطه ی موفقیت بانک مرکزی در اعمال سیاست تثبیت ارزی است.همچنین علاوه بر اعمال سیاست تثبیت، آزاد سازی منابع ارزی کشور نیز یکی دیگر از مواردی است که یقینا نیمه ی دوم سال را وارد فضای رکودی خواهد کرد. 

گفتنی است وصول ۶ میلیارد دلار بانک مرکزی، در واقع به این معنا است که حدود ۱۷۰-۱۸۰ هزار میلیادر تومان (با نرخ تسعیر ۲۸۵۰۰) قدرت مداخله بانک مرکزی در بازار ارز افزوده خواهد شد و فروش ارز های مذکور باعث کسر ۱۷۰ هزار میلیارد تومان از حساب بانکی خریداران ارز و نیز حساب بانک های مذکور نزد بانک مرکزی شده که نتیجه ای جز کاهش قابل توجه پایه پولی نخواهد داشت.

به بیان دیگر کاهشی که به واسطه این فرایند در پایه پولی رخ خواهد داد، به منزله ی اعمال سیاست های انقباضی در اقتصاد عمل کرده و با سرد کردن اقتصاد، طبیعتا اقدامی ضد تورمی محسوب شده که زمینه های رکودی را پدید خواهد آورد.

با توجه به اینکه تسعیر این ارزها و بازگشت آن ها به چرخه ی اقتصاد ایرانی سبب کاهش قابل توجه پایه پولی خواهد شد، علاوه بر دو تاثیر بالا، به منزله  اعمال یک سیاست انقباضی عمل کرده و فضای رکودی اقتصاد ایران را دامن خواهد زد که همین امر باعث خواهد شد تا انتظارات برای افت هرچه بیشتر قیمت ها خصوصا در بازار هایی که ذات سفته بازانه دارند را داشته باشیم. 

منبع: تسنیم