مهر: شرکتهای فعال در زمینه تولید کود سولفات پتاسیم با ظرفیت تولید سالانه ۲۷۰ هزار تن به منظور خودکفایی کشور در تولید این محصول با اهمیت در صنعت کشاورزی فعالیت خود را با سرمایهگذاری بخش خصوصی از سالهای گذشته آغاز و در این سالیان در تأمین و خودکفایی تولید اهتمام و تلاش کردهاند.
کل نیاز کشور به کود سولفات پتاسیم بر اساس برآورد مؤسسه تحقیقات خاک و آب کشور ۲۵۴ هزار تن در سال است.
با توجه به عدم تکافوی کلرور پتاسیم (ماده اولیه این محصول) تولیدی در کشور جهت تأمین نیاز کلیه تولید کنندگان سولفات پتاسیم از لحاظ حجمی و کیفی واردات مواد اولیه با کیفیت از کشورهای همسایه فعال در تولید مواد اولیه در سالیان گذشته به طور مستمر انجام و موجب رونق تولید داخلی در این محصول و تأمین نیاز کشور به این محصول شده است. متأسفانه به دلایل نامشخص از ابتدای بهمن سال گذشته معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی تا کنون ارزی به مواد اولیه تخصیص نداده است. این در حالی است که همه موارد مورد نظر اعم از تعهدات ارزی تحویل کالای تولیدی به نهادهای زیرمجموعه وزرات کشاورزی و … به طور کامل توسط تولیدکنندگان انجام شده است.
تمام شرکت تولیدکننده نیازمند مواد اولیه با شرکت خدمات حمایتی کشاورزی به عنوان شرکت تخصصی تأمین کود و سم وزارت جهاد کشاورزی قرارداد رسمی داشته و تمام محصولات خود را از این مسیر در اختیار کشاورزان قرار میدهند در آخرین مناقصه برگزار شده توسط شرکت خدمات حمایتی کشاورزی شرکتهای تولیدکننده به میزان ۱۲۰ هزار تن تعهد تحویل در مدت ۶ ماه محصول سولفات پتاسیم گرانوله برای خود ایجاد کردهاند.
شرکتهای تولیدکننده این محصول به منظور ایفای تعهدات قراردادی خود با شرکت خدمات حمایتی کشاورزی کلرید پتاسیم وارداتی را پس از تبدیل به محصول سولفات پتاسیم به انبارهای شرکت خدمات حمایتی کشاورزی جهت توزیع بین کشاورزان تحویل میدهند. همچنین آنها تمام تعهدات ارزی ناشی از دریافت ارز به منظور واردات کلرید پتاسیم در سنوات گذشته را به شکل کامل رفع و هیچیک از تولیدکنندگان تعهد ارزی بابت ورود کلرید پتاسیم ندارند.
حال سوال اینجاست چرا معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی به عنوان مسئول تخصیص ارز مواد اولیه تولید این محصول با توجه به پیگیری ۱۰ ماهه تولیدکنندگان شرکت خدمات حمایتی کشاورزی و معاونت زراعت مقام وزارت و…. از تخصیص ارز این محصول خودداری میکند.
چرا با وجود ظرفیت تولید در کشور ارز مورد نیاز جهت واردات سولفات پتاسیم آماده مصرف به واردات تخصیص و از تخصیص ارز مواد اولیه تولید این محصول خبری نیست؟ آیا قرار است نیاز کشور از طریق واردات انجام گیرد.
لازم به ذکر است با وجود مکاتبات با وزیر جهاد کشاورزی و اعلام شرایط سخت تولیدکنندگان هنوز پاسخی دریافت نکردهاند.
شرکتهای تولیدی با وجود روند فعلی در آینده نزدیک تعطیل خواهند شد.
مسئولیت شرایط به وجود آمده چه کسی است؟ لطفاً وزیر جهاد کشاورزی در این خصوص پاسخگو باشند.