مهر: مهدی ضیغمی رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در دومین اجلاس بینالمللی ایران و آفریقا با بیان انیکه سیاست توجه به آفریقا را در کانون توجه سیاستهای خارجی کشور بهویژه در حوزه تجاری قرار دارد اظهار کرد: موفقیتهای اولین اجلاس ایران و کشورهای غرب آفریقا در سال گذشته منجر به توافقات خوب در تجارت بینالمللی و منجر به برگزاری بزرگترین رویداد همکاریهای اقتصادی ایران و قاره آفریقا شده است.
به گفته معاون وزیر در این اجلاس ایران میزبان بیش از ۳۰ کشور آفریقایی است و وزرات صمت به عنوان سیاستگذار و سازمان توسعه تجارت ایران به عنوان متولی برگزاری این اجلاس در تعامل نزدیک با وزارت امور خارجه کشور سفرای کشورهای آفریقایی در ایران و نمایندگان ایران در قاره آفریقا برنامهریزی گستردهای را برای برگزاری هدفمند این اجلاس انجام داده است. این رویداد همزمان با ششمین نمایشگاه توانمندیهای جمهوری اسلامی ایران در حال اجرا است.
ضیغمی با بیان اینکه آشنایی با بخشی از توانمندیهای صادراتی ایران در دستور این اجلاس است افزود: دستگاههای تخصصی اتاقهای بازرگانی و فعالان اقتصادی طی جلسات مکرر و نشستهای تخصصی نسبت به ارتباط تجاری و اقتصادی با همتایان خود تبادل نظر خواهند کرد و سعی کردیم در این اجلاس در قالب ۱۲ کمیته تخصصی نسبت به همکاریهای مشترک تبادل نظر کنیم.
وی با تاکید بر لزوم افزایش سطح روابط اقتصادی ایران با قاره آفریقا گفت: اقتصاد ایران و بسیاری از کشورهای آفریقایی مکمل یکدیگر هستند و به راحتی میتوان از مسیر تجارت آزاد دوطرفه نسبت به جهش در مناسبات تجاری اقدام کرد. در همین راستا سازمان توسعه تجارت در نظر دارد با همراهی و همفکری معاونت دیپلماسی وزارت امور خارجه تعداد رایزنان بازرگانی را در سال جاری در قاره آفریقا از ۳ نفر به ۱۴ نفر افزایش دهد.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران ضمن برشمردن موانع توسعه اقتصادی ایران با کشورهای آفریقایی گفت: شناخت از ظرفیتها و پتانسیلهای طرفین محدود است؛ امیدواریم از مسیر این اجلاس و نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ و نشستهای فراوانی که برنامهریزی کردیم این نقیصه را برطرف کنیم. همچنین حل این مسائل زیرساختی که به آنها اشاره میکنم از جمله ضرورت راهاندازی خط منظم هوایی به ویژه به غرب و جنوب آفریقا (توافقنامهای در این زمینه امضا شد اما اجرایی نشده است) و ضرورت راهاندازی خط کشتیرانی به غرب و جنوب آفریقا الزامی است.
وی ادامه داد: همانگونه که میدانید ما به شرق و شمال آفریقا خط منظم کشتیرانی راهاندازی کردیم و با دستور رئیس جمهوری در سفر به الجزایر موضوع کشتیرانی به غرب آفریقا نیز در دستور کار قرار گرفته است.
وی ادامه داد: موضوع بعدی زیرساختها در تبادلات مالی و بانکی است که ابتکارات خوبی را در این اجلاس با همتایان آفریقایی خود به اشتراک خواهیم گذاشت و امیدواریم این سه موضوع اصلی در اجلاس بعدی حل و فصل شوند.
ضیغمی گفت: با توجه به دستاوردها و توافقات این اجلاس همزمان با ایران در دبیرخانه اتحادیه آفریقا نیز ساز و کاری برای حفظ توسعه و این ارتباطات شکل بگیرد. امروز ضمن رونمایی از تندیس و لوح یادبود دبیرخانه دائمی ایران و آفریقا در این زمینه با مقامات آفریقایی مذاکراتی خواهیم کرد؛ امیدواریم این اجلاس نقطه عطف جهش روابط اقتصادی تجاری و فرهنگی ایران با کشورهای قاره بزرگ آفریقا باشد.