مهر: حجتالاسلام سید «ابراهیم رئیسی» رئیسجمهور کشورمان صبح امروز شنبه به منظور شرکت در شصت و سومین اجلاسیه سالانه مجمع عمومی و فوق العاده بانک مرکزی به برج شیشهای میرداماد رفت و پس از استماع گزارش عملکرد ۸ ماهه بانک مرکزی از سوی فرزین و همچنین گزارش هیأت نظارت به بیان نکاتی درباره ارتقای کیفی عملکرد بانک مرکزی پرداخت و دستورات مهمی نیز در این زمینه صادر کرد.
رئیس جمهور در این جلسه حفظ ارزش پول ملی را از جمله وظایف اصلی و محوری بانک مرکزی برشمرد و بر جهتدهی همه تصمیمات و اقدامات این نهاد مهم مالی و پولی برای حفظ و ارتقا ارزش پول ملی کشور تأکید کرد.
رئیسی در ادامه محوریت اصلی در اقتصاد مقاومتی اشتغالزایی و رشد اقتصادی را امر مهم تولید عنوان کرد و بکارگیری اهرم نظام بانکی در مسیر افزایش سرمایهگذاری و حمایت از تولید را از دیگر وظایف مهم بانک مرکزی دانست.
رئیس جمهور با تأکید بر توجه ویژه به مهار پایدار تورم و کنترل نقدینگی به دلیل تأثیر مستقیم این دو پدیده اقتصادی در نظام بانکی و پولی کشور و همچنین عملکرد کارآفرینان و سرمایهگذاران مهار پایدار تورم و کنترل نقدینگی را زمینهساز ثبات بخشی به بازار و پیشبینیپذیر شدن اقتصاد کشور و اطمینانبخشی به کارآفرینان و سرمایهگذاران دانست که باید مورد توجه مدیران و مسئولان بانک مرکزی باشد.
رئیسی ضمن تقدیر از اقدامات بانک مرکزی در راستای کنترل موفق رشد نقدینگی تصریح کرد: باید مهار تورم و کنترل نقدینگی نه با ایجاد رکود بلکه از طریق رشد تولید محقق شود چرا که رکود هم به میزان تورم و رشد نقدینگی برای اقتصاد کشور مضر است.
رئیس جمهور در ادامه نظارت جدی و حساسیت ویژه نسبت به اضافه برداشت بانکها و برنامهریزی برای جلوگیری از این رویه در بانک مرکزی را یادآور شد و ضمن تأکید بر ضرورت اخذ وثایق متناسب از بانکها در موارد استثنا و همچنین تسریع در تعیین تکلیف چند مؤسسه مالی و بانک ناتراز باقیمانده افزود: بانک مرکزی همچنین باید نسبت به تجدیدنظر ارزیابی در اضافه برداشتها نیز نظارت و دقت کافی داشته باشد که این ارزیابیها مبتنی بر اطلاعات درست و واقعی باشد نه اطلاعات نادرست و موهوم.
رئیسی ایجاد ثبات در بازار ارز را از دیگر وظایف و مسئولیتهای مهم بانک مرکزی برشمرد و افزود: همه تصمیمات و اقدامات در بخش نظام ارزی باید در راستای منضبط کردن بازار ارز و هدایت آن به سمت تبعیت از سیاستهای بانک مرکزی باشد که در این راستا آگاهسازی و اطلاعرسانی به موقع سریع و صریح در موضوعات ارزی از جمله اقدامات بسیار خوب بانک مرکزی است که موجب اطمینان بخشی بیشتر فعالان اقتصادی خواهد شد.
«توجه ویژه به حسابرسی و نظارت و همچنین نظرات حسابرسان» «تأکید مؤکد بر نظارت بدون استثنای بانک مرکزی بر تراستیها» «تلاش ویژه در جهت کاهش و رفع ناترازی بانکی» «تعیین دقیق فهرست اقلام و کالاها مشمول ارز نیمایی» «معطوف نمودن تصمیمات به سمت حفظ ذخایر بانک مرکزی به عنوان پشتوانه اصلی نظام پولی و مالی کشور» «لزوم برنامهریزی جهت افزایش سرمایه در کشور با جذب سرمایهگذاری خارجی و بهرهگیری از ظرفیت بازار سرمایه با هدف تحقق رشد اقتصادی ۸ درصدی» «توجه به تقویت حکمرانی ریال» «لزوم همکاری ویژه بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی در سامانه مودیان مالیاتی» «تسریع در پرداخت تسهیلات ازدواج مسکن و اشتغال و کاهش مدت زمان انتظار متقاضیان بویژه متقاضیان وام ازدواج به عنوان اولویتهای محوری و اصلی دولت» و «لزوم سیاستگذاری در جهت خارج کردن سرمایههای منجمد بانکها و تزریق آن به بخش تولید» از دیگر محورهای مهم سخنان رئیس جمهور در شصت و سومین اجلاسیه سالانه مجمع عمومی و فوقالعاده بانک مرکزی بود.
رئیس جمهور با تأکید بر اینکه ترازنامههای بانکی در امر نظارت بر عملکرد بانکها ابزاری لازم اما ناکافی است بانک مرکزی را مکلف کرد میزان اثربخشی امهال تسهیلات بانکی از سوی بانکها در تولید را بررسی و در صورت عدم تحقق اهداف مورد نظر نسبت به تجدید نظر در این زمینه اقدام کند.
رئیسی همچنین بر ضرورت رفع تعهدات ارزی از سوی همه دستگاهها و مؤسسات تأکید کرد و گفت: هر تصمیم بانک مرکزی در نظام ارزی لازمالاجراست و همه دستگاهها مؤسسات و شرکتها باید در راستای تمرکز مدیریتی و ضابطهمندی نظام پولی و بانکی کشور خود را موظف به تبعیت از این تصمیمات بدانند.
فرزین: بیش از ۳۵.۵ همت وام فرزندآوری به متقاضیان پرداخت شده است
پیش از سخنان رئیس جمهور فرزین رئیس کل بانک مرکزی ضمن ارائه گزارشی تفصیلی از عملکرد ۸ ماهه اخیر به بیان برخی اقدامات انجام شده در راستای رویکرد سیاستی تثبیت اقتصادی بانک مرکزی از جمله در زمینه کنترل و مدیریت رشد نقدینگی تنظیم گری و مدیریت بازار ارز تقویت نظارت و اصلاح نظام بانکی تقویت حکمرانی ریال تقویت دیپلماسی ارزی و پولی تنظیم مناسبات مالی میان بانک مرکزی و شبکه بانکی و آگاهسازی و اطلاعرسانی در خصوص موضوعات ارزی و بانکی پرداخت.
فرزین در ادامه با اشاره به اهمیت شبکه بانکی در نظام تأمین مالی کشور گفت: حدود ۸۹.۹ درصد تأمین مالی کشور بر عهده نظام بانکی است. در این بین بازار سرمایه نیز حدود ۱۰ درصد بار تأمین مالی و تنها ۰.۱ درصد توسط سرمایه گذار خارجی تأمین میشود که نشان از فشار سنگین بار تأمین مالی کشور به شبکه بانکی دارد. بر این اساس رویکردهای کلی سیاست اعتباری بانک مرکزی نیز شامل تقویت سرمایه در گردش تأمین مالی زنجیرهای در راستای تأمین مالی غیرتورمی تقویت تأمین مالی شرکتهای دانشبنیان بهبود تأمین مالی خرد است به گونهای که نظام اقتصادی و تولید کشور دچار وقفه نشود و همزمان برنامههای مهار تورم نیز به خوبی به اجرا درآید.
رئیس کل بانک مرکزی در خصوص پرداخت تسهیلات ازدواج و فرزندآوری که مورد تأکید ریاست جمهوری نیز است گفت: در حالی که پرداخت ۱۱۲ همت تا تاریخ ۷ دی ماه ۱۴۰۲ تسهیلات ازدواج مصوب شده بود تا این تاریخ بیش از حدود ۱۲۹ همت تسهیلات ازدواج پرداخت شده است که حاکی از تحقق ۱۱۵ درصدی عملکرد توسط شبکه بانکی در سال ۱۴۰۲ است.
وی افزود: همچنین تا تاریخ ۷ دی ماه پرداخت ۳۸.۲ همت تسهیلات فرزندآوری مصوب شده بود و تا تاریخ اشاره شده بیش از ۳۵.۵ همت وام فرزندآوری به متقاضیان پرداخت شده است که تحقق ۹۳ درصدی تکالیف فوق را نشان میدهد.